Shkencë

E thotë shkenca: Gratë janë më të forta se burrat

Ndoshta do befasoheni por sipas shkencës gratë janë më të forta se burrat përsa i përket perceptimit të dhimbjes. Ajo që besohej edhe në kulturën popullore, është vërtetuar edhe nga shkenca. Studimi është kryer nga universitetet kanadeze dhe është publikuar në revistën shkencore Current Biology. Rezulton se përballë eksperiencave të dhimbshme, qofshin fizike apo psikologjike, dhe në ripërtëritjen e tyre, gratë ...

Read More »

Kompania e Elon Musk nxjerr raketën që do udhëtojë në Mars

Elon Musk me anë të një postimi në Twitter, na ka prezantuar raketën gjigante Starship, me të cilën planifikohet arritja në planetin Mars.  Raketa është mundësuar nga SpaceX që është kompania teknologjike në krye me Elon Musk, e realizuar në Teksas të Shteteve të Bashkuara. Versionet e reja të këtyre raketave, do të jenë më të holla dhe të mprehta, ...

Read More »

Sinjale misterioze arrijnë në Tokë

Shpërthimet e shpejta të radios ose FRB shfaqen përkohësisht dhe rastësisht, duke i bërë ato jo vetëm të vështira për t’u gjetur, por edhe për t’u studiuar. Sinjalet e fundit arritën në Tokë nga një galaktikë 1,5 miliard vite dritë larg. Shpjegimi më i mundshëm është se ato janë krijuar nga objekte të fuqishme në hapësirë. Ekspertët kanë debatuar nëse ...

Read More »

Konfirmohen dy grimca të reja në CERN

Kur Heidi Schellman, eksperte në fushën e fizikës për grimcat, e pyetën për rëndësinë e kësaj fushe përgjigjia e saj ishte shumë e qartë: “Kur fizikantët fillojnë të matin gjëra të reja nuk ka asnjë katalog për pajisje që të na lejojë të realizojmë matje. Duhet t’i bëjmë vetë. Një analogji do të ishte një ekspeditë në Everest. Që dikush ...

Read More »

BE: Shqipëria dhe Bosnja të fundit në Rajon për plotësimin e kritereve për shkencën dhe teknologjinë

Ndryshe nga vendet e tjera të Rajonit, Shqipëria dhe Bosnja kanë mbetur pas në lidhje me plotësimin e kritereve për shkencën dhe teknologjinë, që kërkon Bashkimi Europian për integrimin. Plotësimi i kritereve për shkencën, kërkimin dhe inovacionin ka një nivel të mirë të përgatitjeje në Maqedoni, Malin e Zi dhe Serbi, ndërsa në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Kosovë përgatitjet ...

Read More »