Mistere

Kështjella sekrete e Krujës

Kështjella u rezistoi tre rrethimeve të mëdhenj të turqve në shekullin 15, kjo kështjellë nën udhëheqjen historike të Gjergj Kastrioti Skënderbeut i rezistoi pushtimit otoman me një guxim të skajshëm. Skënderbeu është ende një figurë e nderuar në Shqipëri, i njohur për taktikat e tij ushtarake. Në një prej përpjekjeve të pasuksesshme të rrethimit nga turqit, Skënderbeu i ngatërroi turqit ...

Read More »

Hapet toka në Peru, misteri i frikshëm në Machu Pichu

Një rrëshqitje misterioze 2 km larg një prej trashëgimive më të mëdha botërore që gjendet në Peru, ka vënë në alarm autoritetet pasi rrezikohet një prej vendbanimeve më të lashta në Amerikën latine. 90 familje që banonin në atë zonë janë evakuuar, por ky nuk është shqetësimi real për autoritetet peruane, e jo vetëm, por rrëshqitjet masive të tokës po ndodhin në malin e Cusco, që vizitohet ...

Read More »

E rrallë/ Miljona merimanga formojnë një rrjetë masive në një zonë malore në Brazil

Banorët e një zone malore në Brazil, mbetën të hutuar nga rrjetin masiv me merimanga, që dukeshin sikur do binin sipër tyre si shi. Insektet që qëndronin në fijet pothuajse të padukshme, prisnin që të kapnin prenë dhe nuk përbënin asnjë rrezik për njerëzit. Ekspertët kanë bërë të ditur, që njerzit të mos shqetësoheshin pasi helmi tyre është i dobët ...

Read More »

Fundi i botës? Ja çfarë thotë bibla për fenomenin që pritet të ndodhë në 21 Janar në Tokë

Ndërmjet 21 dhe 22 janarit një shkëlqim misterioz i kuq do të ndriçojë qiellin për rreth tre orë. Fenomeni i parë hënor i vitit do të kombinojë tre ngjarje të ndryshme – një Superhënë, një Eklips hënor dhe një Moon Wolf. Një eklips hënor, ose hëna e gjakut, shpesh është subjekt i magjepsjes për shumë teoricienë konspirativë dhe njerëz fetarë, ...

Read More »

Një grua në Kinë humb dëgjimin vetëm për zërin e meshkujve

Një grua në Kinë është diagnostikuar, me një gjendje të rrallë që e ben atë të paaftë për të dëgjuar zërin e meshkujve. Megjithatë ajo mund të dëgjojë fare mirë zërin e femrave Doktorët kanë konfirmuar se ajo ishte e aftë të dëgjonte vetëm zërat e femrave, por kur  bëhej fjalë  për meshkujt, kjo gjë bëhet thuajse e pamundur. Kjo ...

Read More »

Sinjale misterioze arrijnë në Tokë

Shpërthimet e shpejta të radios ose FRB shfaqen përkohësisht dhe rastësisht, duke i bërë ato jo vetëm të vështira për t’u gjetur, por edhe për t’u studiuar. Sinjalet e fundit arritën në Tokë nga një galaktikë 1,5 miliard vite dritë larg. Shpjegimi më i mundshëm është se ato janë krijuar nga objekte të fuqishme në hapësirë. Ekspertët kanë debatuar nëse ...

Read More »

Kalendari shqiptar unik në botë

Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë e tij dhe ka qenë në përdorim vetëm nga shqiptarët. Më pas gjatë periudhave të ndryshme historike janë adoptuar dhe kalendarë te tjerë si grekë e romakë, që kanë arritur të stabilizohen si variante ‘shqiptare’ të atyre kalendarëve. ...

Read More »

Njeriu-gjarpër: Historia e njeriut që nuk kishte duar as këmbë

Ai kishte shumë emra, duke përfshirë “Njeriu-gjarpër”, “Torzo e Njeriut”. Pavarësisht nga pseudonimi që do të përdoret në atë kohë kur kamerat zbuluan Princ Randian – i cili nuk ishte me të vërtetë një princ – nuk kishte dyshim se auditori ishte i papërgatitur për atë që po shihte. Nuk ishte as një metër i gjatë, pa duar, pa këmbë, ...

Read More »

Mundësitë e shqiptarëve nga Atlantida legjendare

Mundësia e prejardhjes së shqiptarëve nga Atlantida e lashtë legjendare, kuptohet, është totalisht në suazat e një hipoteze të së mundshmes, me tendenca serioze akademike edhe të dëshmimit të saj të afërt materialo-shkencor. Në kuluaret e historiografisë botërore, ekzistojnë një tendencë serioze e dëshmimit të mundshëm të një hipoteze tejet të guximshme se, shqiptarët dhe baskët, janë 2 popuj specifik ...

Read More »

Zgjidhet një mister tjetër i Ishullit të Pashkës

Moait, figurat e famshme prej guri në Ishullin e Pashkës kanë shekuj që mahnitin. Tani një studim i realizuar nga një ekip i përbashkët mes universiteteve të Pensilvanisë dhe Binghamton-it ka zgjidhur një tjetër mister që vishte statujat. Si kanë mundur vendasit të vendosin kapele guri mbi kokat e disa prej tyre? Këta gurë arrijnë deri në 13 tonë dhe ...

Read More »