Home * Art & Kulturë * Letërsi

Letërsi

16 thëniet e poetit persian Rumi

Më poshtë, ju mund t’i gjeni të listuara disa prej thënieve më inspiruese të poetit Rumi. – “Detyra juaj nuk duhet të jetë të kërkoni dashurinë, por t’i kërkoni të gjitha barrierat që i keni ndërtuar brenda vetes kundër dashurisë” – “Çfarë jeni duke kërkuar, është duke ju kërkuar juve” – “Mos u pikëlloni. Çdo gjë që humbni vjen në një ...

Read More »

Thënie nga Leo Tolstoy

I njohur më së miri për dy kryeveprat e tij, “War and Peace” dhe “Anna Karenina”, Leo Tolstoy (emri i plotë: Lev Nikolayevich Tolstoy) ka qenë shkrimtar rus i cili njihet si një nga autorët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. I lindur në vitin 1828, Leo Tolstoy kishte ardhur nga një familje aristokrate ruse dhe, ndonëse mund ta imagjinoni ...

Read More »

Letërsia, mënyra më e mirë për të kuptuar veten tonë?

Një burrë që flet me një kafkë. Një monolog për vetëvrasjen, në kufirin poroz midis mendjes dhe çmendurisë. Një vajzë që po mbytet në një përrua, e pikëlluar për babain e saj. Nëse David Lynch do të kishte bërë “Tëin Peaks” 400 vjet më parë, ai mund të kishte dalë me diçka të ngjashme. Por ky ishte Uilliam Shekspiri. Në ...

Read More »

25 vjet nga vdekja e Martin Camajt

Sot bëhen 25 vjet që nga vdekja e shkrimtarit dhe albanologur shqiptar, Martin Camaj në Mynih. Kërkimet akademike të Camajt u përqendruan në gjuhën shqipe dhe dialektet, në veçanti të atyre në Italinë jugore. Veprimtaria e tij letrare në harkun 45 vjeçar ka disa shkallë zhvillimi. Ai e nisi me poezinë, zhandër mbas të cilit i mbeti besnik gjithë jetën, ...

Read More »